Towards implementing an integrated care chain for diagnosing cow’s milk protein allergy.
AFSTUDEERSCRIPTIE: Master Thesis Supply Chain Management, Tilburg University. Tilburg School of Econom...
ARTIKEL:
Mattheij MAC, de Vries E. Een vermoeden van antibiotica-allergie bij kinderen blijkt bij orale provocatie vaak onterecht. Tijdschr Kindergeneesk 2011;79:102-6.
ABSTRACT:
DOEL: Bij ongeveer 10% van de kinderen ontstaat op enig moment een vermoeden van allergie voor eenantibioticum. Het doel van onze open prospectieve cohortstudie is het aantonen dan wel uitsluiten van een antibioticumallergie bij kinderen waarbij een vermoeden op allergie is ontstaan op basis van milde symptomen.
METHODE: Middels orale provocatietest op de dagbehandeling wordt de reactie op het betreffende antibioticum met opeenvolgend huidcontact, lipcontact, slijmvliescontact, en orale inname van 1/3 en vervolgens 2/3 deel van een halve dagdosering getest.
RESULTATEN: Er werden 43 tests uitgevoerd bij 33 kinderen met respectievelijk amoxicilline, amoxicilline/clavulaanzuur, flucloxacilline, erytromycine, azitromycine, claritromycine, co-trimoxazol, trimethoprim en nitrofurantoïne. 34 tests waren negatief bij 29 kinderen, 6 tests waren positief bij 4 kinderen, alle met slechts milde huidreacties, waarbij in 2 gevallen kortdurend antihistaminica werden voorgeschreven. Aanvankelijk waren 2 testresultaten onduidelijk; beide tests werden in overleg met de ouders herhaald, waarna ze negatief scoorden. 1 test was niet te interpreteren doordat de ouders een aspecifieke late reactie niet lieten objectiveren.
CONCLUSIE: Een groot deel van de kinderen uit een algemene ziekenhuispopulatie waarvan vermoed wordt dat ze allergisch zijn voor een antibioticum op basis van milde klachten blijkt dat in werkelijkheid niet te zijn. Het verdient aanbeveling bij alle kinderen die geen ernstige symptomen hebben vertoond een vermoeden op antibiotica-allergie met orale provocatie te bewijzen alvorens deze diagnose definitief wordt gesteld, en in de gegevens van behandelend artsen en apotheken als vaststaand wordt opgenomen. De orale provocatietest bleek goed uitvoerbaar in een algemeen ziekenhuis.