Wat is FOCUSnet?

  • nov 2014
  • 1254
Over FOCUSnet

FOCUSnet is hét digitale platform van de JBZ-community voor wetenschap en innovatie. Het is een online omgeving voor communicatie, kennisdeling en samenwerking.

In FOCUSnet werk je samen met collega's maar ook met externen. Discussies, documenten, kennis ... deze zijn makkelijk terug te vinden en blijven bewaard binnen dit platform. E-mail verkeer kan een stuk minder, en de overvolle inbox een stuk leger als gebruik wordt gemaakt van FOCUSnet.

FOCUSnet werkt met groepen. Daarmee wordt alle informatie geordend. Door groepen en hun inhoud op een slimme manier in te delen, met elkaar te verbinden, en open of juist besloten te houden maak je optimaal gebruik van de mogelijkheden van FOCUSnet.

Er zijn vier soorten groepen:

  1. Publieke groepen: altijd en overal voor alles en iedereen toegankelijk; iedereen kan er op eigen initiatief lid van worden. Iedereen kan via het internet de volledige inhoud zien, en zelf bijdragen en reacties aan de inhoud toevoegen. Daar maken we dan ook zo min mogelijk gebruik van; en we stellen de groepsbeheerder (degene die de groep maakt) ten allen tijde volledig verantwoordelijk voor de complete inhoud, ook inhoud die door anderen in de groep is geplaatst! Zie hiervoor ook onze huisregels.
  2. Redactiegroepen: bedoeld om inhoud te presenteren aan anderen; zowel interne als externe gebruikers kunnen de inhoud zien, maar alleen leden van de groep kunnen nieuwe inhoud toevoegen. Lidmaatschap van de groep is alleen mogelijk op uitnodiging van de groepsbeheerder.
  3. Besloten groepen: bedoeld om in samen te werken, te discussiëren, documenten te bewaren en te bewerken en in diverse versies ter beschikking te houden. Dat de groep bestaat is voor iedereen zichtbaar, maar de inhoud is alleen zichtbaar voor de leden. Ook bij besloten groepen is lidmaatschap alleen mogelijk op uitnodiging van de groepsbeheerder.
  4. Geheime groepen: niemand, op de leden na, kan zien dat deze groepen bestaan. Verder zijn geheime groepen in het gebruik gelijk aan besloten groepen.

Belangrijk: de beheerders van het platform kunnen alle groepen, en alle inhoud zien, en deze ten allen tijde teruglinken aan degene die de inhoud heeft geplaatst.

In de groepen kan - maar hoeft niet - gebruik worden gemaakt van een entreepagina, een tijdlijn met bijdragen of een begrippenlijst, een evenementenpagina, een chatbox en dergelijke. Met widgets en artikelen kun je variatie aanbrengen. Probeer het maar eens uit!