NB1: CTcue is alleen te benaderen als je in de beveiligde JBZ-omgeving werkt. Dat wil zeggen op een vaste computer in het JBZ die is verbonden met het netwerk, of vanuit elders middels een SMS-beveiligde inlog waarmee je op je eigen account binnen de JBZ-omgeving komt. Dit is nodig om de veiligheid van de patiënten data in HiX strikt te bewaken.
NB2: Je hebt inlog gegevens nodig. Vraag deze aan bij Marianne Everaars van het Wetenschapsbureau. Zorg dat je een FOCUSnet profiel hebt, en dat je de uitnodiging die Marianne voor de gebruikersgroep in FOCUSnet stuurt eerst accepteert. Zo nodig kan Marianne je hierbij helpen. Nadat je bent toegetreden tot de gebruikersgroep krijg je je inloggegevens van Marianne.
Gebruik bij voorkeur Google Chrome als browser. Internet Explorer werkt minder goed. Heb je geen Google Chrome, vraag dit dan aan, het kan aan je account worden toegevoegd.
Ga naar: https://CTcue.jbz.nl
Je komt na het inlogscherm bij het beginscherm. Kies hier voor Population finder. (Projects werkt alleen in de meer uitgebreide betaalde versie.)
Het scherm is in drie kolommen verdeeld: meest links de smalle menubalk, daarnaast de iets bredere uitgeklapte menubalk (de keuzemogelijkheden per menu item), het grote veld rechts is je 'canvas' (het werkveld).
NB3: mensen die een inlog hebben gekregen zijn gegroepeerd per samenwerkingsgroep, vooralsnog hebben we hier voor vakgroepen gekozen, dit kan later nog worden aangepast. Leden van een samenwerkingsgroep kunnen in elkaars werk lezen en werken, houd hier rekening mee, en maak er onderling afspraken over!
Klik Add new trial, en vul de velden in. Klik create trial. Trial upload: daarmee kun je onderling delen vanuit al (in CTcue) aangemaakte trials. Als er al meerdere trials zijn, waaruit je er een wilt kiezen: klik in de menubalk links op Trial, klik op de gewenste trial.
Klik je je trial aan, dan kom je in Criteria. In de middenkolom bouw je je criteria op, op het rechter werkveld bepaal je de details. Klik op '+ Add new criterion'. Geef als eerste je criterium per stuk een naam (zelf kiezen), in de balk boven het rechter werkveld. In de middenkolom klik je op het veld van je criterium Required of Optional aan (klik op v). Rechts midden aan de rand van het werkveld zie je + en [], daarmee bouw je je criteria op door erop te klikken, en items aan te klikken en op te bouwen. Vul op deze manier alle gewenste inclusie en exclusie criteria van je query in. Let op: als iets niet is genoteerd in HiX, of op een andere manier, dan vind je het niet, dus denk hier goed over na. Vaak werkt het goed om eerst een paar dingen uit te proberen, en zo tot je definitieve 'query' te komen. Je kunt een criterium ook op Disable zetten (in criterium veld in middenkolom met ø); dan wordt het genegeerd maar wel bewaard. Met de vuilnisbak (beweeg je muis in het veld van het criterium in de middenkolom en klik op vuilnisbakje) ben je het criterium helemaal kwijt.
Klik op Search in linkermenubalk, dan zoekt hij op de tot dan opgebouwde query, en geeft het aantal 'hits' (vergelijkbaar met 'history' in Pubmed Advanced). Kies dan 'start search' als je alle details wil hebben uitgezocht voor de query, bij veel patiënten kan dat een tijdje duren. Automatisch kiest hij voor een beperkt aantal patiënten daarbij; dat kan je zelf aanpassen (Patients limit).
Als je 'start search' aanklikt kom je in Validation. NB patiëntnummers die je dan te zien krijgt zijn pseudoniemen, je kan dus niet tot de identiteit van de patiënt herleiden (komt later wel, voor wie dat mag zien).
NB4: iets wat in vrije tekst is gevonden moet je wel controleren! (Op het scherm, klik item aan, je ziet waar het vandaan komt, wat de context is, klik aan of hit true/unsure/false is.) Wil je gewoon een stel patiënten 'vangen' pak dan de hoogste score matching die de computer heeft gegeven, wil je heel zeker weten dat alles klopt, loop dan alles helemaal door bij validation. Zolang je zoekresultaat in validation staat blijft hij het bijwerken (bv 'het laatste jaar' is een week later een andere periode).
Export levert je alleen het pseudoniem en geslacht/geboortejaar. Het ook downloaden van de resultaten van de items kan alleen met de (betaalde) uitgebreide versie.
Elke maandag wordt er een nieuwe kopie van HiX in het systeem geladen (je loopt dus maximaal een week achter in je zoektocht).
Linksonder in de linkermenubalk vind je je naam, daaronder je profiel en het uitloggen.
SUCCES!